Een rijk fundament van waaruit je de wereld tegemoet treedt, is essentieel. Hoewel de basis hiervoor vaak in de opvoeding wordt gelegd, is het ontdekken hoe je vanuit een ontwaakt bewustzijn kunt navigeren door het leven iets wat je zelf moet uitvinden in latere jaren. Als je de roep naar groei voelt tenminste.
Op een gemiddelde dag maken we alleen al zo’n 30.000 keuzes. Als mensen zijn we voortdurend aan het navigeren, vaak op de automatische piloot, waarbij onze eigen verwachtingen en de conditioneringen uit onze omgeving leidend zijn.
Navigeren beschouwen we vaak als iets vanzelfsprekends, alsof het logisch is dat we het doen zoals we altijd hebben gedaan, zonder ruimte voor verdere ontwikkeling. Maar niets is minder waar; er valt nog zoveel te ontdekken. In deze eerste les openen we de luiken van ons bewustzijn en laten we je kennismaken met een nieuwetijdse kijk op navigeren.
Wil je leren navigeren vanuit een ruimer bewustzijn? Geef je aandacht dan aan het heden. Besteed aandacht aan je gedrag, aan je reacties, stemmingen, gedachten, emoties, angsten en verlangens zoals ze zich in het nu aandienen. Daar is het verleden in je. Je kunt jezelf niet vinden door naar je verleden te gaan. Je vindt jezelf door in het heden te komen. Alles wat nodig is om terug te zien en voelen zal zich daar aan je laten zien. In deze les gaan we hier dieper op in.
De mate waarin we ons verbonden voelen met het leven is van grote invloed op de kwaliteit van onze navigatie. In deze les onderzoeken we op welke levels je een relatie met het leven kunt ervaren, welke verschuivingen dit in jezelf teweeg kan brengen en wat je kunt doen om deze relatie te verstevigen. Er zijn een aantal belangrijke ingangen in te onderscheiden…
In deze les nemen we je mee in een belangrijk navigatiemodel. Een model dat het navigatie fundament uitlegt, iets waarop je dagelijks terug kunt vallen. Een model dat je aanmoedigt een verschuiving van een leven gedreven door constante activiteit, naar een leven geworteld in aanwezigheid en zelfbewustzijn. Een verschuiving die zal leiden tot een dieper gevoel van vrede, vervulling en verbinding met het huidige moment.
In de hectiek van het dagelijks leven, waarin we voortdurend worden overspoeld door externe prikkels en verplichtingen, vergeten we vaak het belang van het betreden van onze innerlijke ruimte.
Innerlijke Ruimte verwijst naar de mentale en emotionele ruimte die we creëren en onderhouden binnen onszelf. Het is de plek waar we onze gedachten, gevoelens en ervaringen observeren en verwerken. Deze innerlijke ruimte stelt ons in staat om te reflecteren, te begrijpen en te helen. Het stelt ons in staat om niet alleen fysiek aanwezig te zijn, maar ook emotioneel en mentaal.
In deze les laten we je deze ruimte direct ervaren en leer je wat er voor nodig is om genoeg innerlijke ruimte te behouden. Het cultiveren van innerlijke ruimte is noodzakelijk om te kunnen navigeren vanuit een ruimer bewustzijn.
In deze les introduceren we een metafoor om het verschil tussen de oppervlakkige en diepere niveaus van bewustzijn uit te leggen.
Het stelt ons in staat om te handelen vanuit een plaats van helderheid en compassie, in plaats van reactief en gestrest te zijn. Hoewel de wereld vol activiteit en verandering is, is er altijd een diepere laag van bewustzijn waar we rust en stabiliteit kunnen vinden. Door ons bewustzijn hier naartoe te verschuiven, kunnen we helderder navigeren en een evenwichtiger en leven leiden.
In deze les breiden we ons begrip op presence uit met een presentatie en diverse ervaringsgerichte oefeningen die ons in staat stellen om de stap te zetten naar bewuste creatie.
Presence gaat in essentie over jouw aanwezigheid in het moment: de energie die je uitstraalt en wat je belichaamt. Onze perceptie van tijd kan diepgaand veranderen wanneer we onze presence versterken. Tijd kun je gaan zien als een stroming waarin je kunt meebewegen. Wanneer je volledig in het huidige moment leeft, verdwijnt de noodzaak om tijd te overbruggen.
Een belangrijk aspect van navigatie is bewuste creatie, ook wel manifestatie. Vaak navigeren we onbewust op basis van een tekort of gemis in ons leven in plaats dat we bewust navigeren op ons verlangen.
Deze les richt zich op het begrijpen, belichamen en beïnvloeden van gevoelsstaten. Samen onderzoeken we hoe we kunnen navigeren door verschillende emoties en energieën die van invloed zijn op ons dagelijks leven.
We oefenen met het overschakelen van de ene emotionele toestand naar de andere. Dit vermogen stelt je in staat om flexibeler te zijn in onze reacties op situaties en om constructiever te handelen in stressvolle of uitdagende momenten. Door te begrijpen hoe gevoelens zich manifesteren en hoe we ze kunnen sturen, kunnen we onze emotionele veerkracht vergroten.
Als je leert navigeren vanuit een ontwaakt bewustzijn, ontdek je dat elk kruispunt een kans is om te groeien, te evolueren en meer meer in lijn te gaan leven met jouw essentie. In deze les bespreken we het navigatiekruispunt. De plek waar je de kracht van je bewuste geest gebruikt om richting te geven aan je leven. Niet zweverig, maar heel praktisch weergegeven.
Of het nu gaat om materiële bezittingen, chaotische gedachten of onopgeloste emoties – ‘Rommel’ kan onze capaciteit blokkeren om te navigeren vanuit onze ware zelf. Deze benadering gaat zeker niet alleen over opruimen; het gaat erom bewust te kiezen waar we ons mee omringen en wat we vasthouden (mentaal, emotioneel, energetisch, fysiek). Door los te laten wat ons niet langer dient, ontwikkelen we meer innerlijke ruimte en dragen we zorg voor een helder navigatiepaneel.
Van moment tot moment ‘geven’ we betekenis aan onze ervaringen. Betekenis geven is iets wat we de hele dag door ‘doen’. Dit doen we vanuit het bewustzijn waar we toegang toe hebben. Het is de lens die we creëren, waardoor we de wereld kunnen begrijpen en onze plaats daarin kunnen vinden. Het bepaalt hoe onze omgeving bij ons binnenkomt en hoe we onze omgeving beïnvloeden. Naar mate we de kracht van betekenis ontdekken, krijgen we toegang tot een diepere en meer vervulde menselijke ervaring.
Betekenisgeving, of ander gezegd, ‘framing’, is niet alleen een bron van kracht, maar ook een bron van hoop, begrip en verbondenheid.
De kracht van betekenisgeving wordt vaak het duidelijkst zichtbaar tijdens momenten van verandering, verlies of onzekerheid. In zulke tijden zoeken we naar betekenis om troost te vinden, om te begrijpen waarom dingen gebeuren zoals ze doen, en om te leren en te groeien vanuit onze ervaringen. Het geeft ons veerkracht en helpt ons om ons aan te passen aan nieuwe omstandigheden.
In deze les leren we je de skills om steeds krachtiger te worden in betekenisgeving. Dit is fundamenteel om het meesterschap in navigeren onder de knie te krijgen.
Het ego wordt beschouwd als het deel van ons bewustzijn dat verantwoordelijk is voor het gevoel van eigen identiteit en zelfbewustzijn. Hoewel het ego soms negatieve connotaties oproept, is het belangrijk om te erkennen dat het ego ook een belangrijke en zelfs noodzakelijke rol vervult in ons leven. In deze les staan we daarom stil bij de gezonde rol van het ego, in link naar effectieve navigatie.
Niet alleen stelt het ego ons in staat om onszelf te begrijpen als afzonderlijke individuen, het ego fungeert ook als een beschermer van ons psychologisch welzijn. Het helpt ons om grenzen te stellen en onze behoeften te vervullen; essentiele navigatieskills.
Wanneer het ego gezond functioneert, draagt het bij aan zelfvertrouwen, veerkracht en een gevoel van eigenwaarde.
Een spiritueel kompas helpt je om het leven te sturen op basis van diepere, meer betekenisvolle overwegingen dan alleen maar materiële of oppervlakkige verlangens. Het helpt om je verbonden te voelen met het leven in al zijn vormen.
Een spiritueel kompas kan niet ontbreken in het leren van nieuwetijdse navigatieskills. In deze les staan we niet alleen stil bij wetenschap en theorie, maar bespreken we ook hoe je ‘als niet religieuze’ een spiritueel kompas kunt vormen. Hierdoor ervaar je zelf hoe verrijkend een spiritueel kompas is.
Deze les ‘De tekens verstaan’, verwijst naar onze vermogens om subtiele signalen, betekenissen en patronen in het leven te herkennen en te begrijpen. Het impliceert een diepgaand bewustzijn en een ontwaakt begrip van de wereld om ons heen.
Het stelt ons in staat om het leven, situaties en mensen op een dieper niveau te begrijpen. Hierdoor leer je om wijzer en helderder te anticiperen op, en te navigeren door ervaringen (kansen, uitdagingen, verzoeken) in jouw leven.
Na deze les sta je nog meer open voor co-creatie met het leven zelf!
Navigeren en keuzes maken gaan hand in hand. Hoe weet je nu of een keuze juist is en goed gaat uitpakken? En wat als dat niet het geval is? In deze les staan we stil bij het maken van bewuste keuzes en leren we je navigeren door momenten die anders gaan dan je van te voren had bedacht of gewild.
Intuïtief zijn kan nog al eens verward worden met naïef zijn en gaat in essentie over verschillende manieren van begrijpen en reageren op de wereld.
Bij een intuïtieve manier van doen wordt innerlijke kennis gebruikt voor diepere inzichten, terwijl een meer naïeve benadering eerder oppervlakkige indrukken volgt zonder diepgaande analyse.
Hier zijn nog een aantal wezenlijke dingen over te zeggen, waar we in deze les dan ook graag bij stil, zodat je met beide benen op de grond, vanuit helderheid en vertrouwen jouw nieuwe navigatieskills in kunt zetten.
“Ja zeggen, nee voelen”. Wanneer onze uiterlijke reacties niet matchen met onze innerlijke wereld dan ervaren wijzelf of anderen een tegenstrijdigheid.
“Ja zeggen en nee voelen” komt vaak voor wanneer we druk voelen om iets te accepteren, terwijl we diep van binnen voelen dat het niet juist is voor ons. Omgekeerd, “nee zeggen en ja voelen” komt voor wanneer we aarzelen om iets te doen, maar diep van binnen weten dat het eigenlijk goed voor ons is.
Om te kunnen navigeren vanuit een ontwaakt bewustzijn dienen we opmerkzaam te worden van deze innerlijke tegenstrijdigheden en om eerlijk te zijn tegenover onszelf. In deze les belichten we het belang van een hoge en lage kwaliteit JA of NEE en hoe je dit kunt trainen.
Inzicht in het navigatiekompas is waar we in de voorgaande lessen stap voor stap naartoe hebben gewerkt. In dit eerste deel van het navigatie kompas introduceren we de eerste van de twee navigatiebewegingen waar het kompas uit bestaat.
Het navigatiekompas is een hulpmiddel, een handleiding, om optimaal te navigeren op jouw levenspad. Daarin heeft ieder mens andere verlangens, waarden en doelen, maar ook andere uitdagingen en obstakels. Het kompas vertelt niet je wat te moet doen, maar wel hoe te navigeren. En juist dat is essentieel om een leven te leiden vol bezieling, regie en vertrouwen.
In dit tweede deel van het navigatie kompas staan we stil bij de tweede fundamentele navigatiebeweging, waardoor het model niet alleen begrepen, maar ook ingezet kan worden.
We kunnen hier namelijk een naar binnen gerichte en een naar buiten gerichte beweging in onderscheiden, die elkaar continu beïnvloeden. Stap voor stap bespreken we dit tweede deel van het navigatieproces en brengen we je in de directe ervaring, zodat het kompas echt tot leven komt. Een houvast over langere periodes én van moment tot moment!
Heb je Navigator Level 1 en 2 doorlopen, dan heb je ontdekt dat er veel waardevolle inhoud, werkvormen en oefeningen worden aangeboden die waardevol zijn om te integreren in je eigen praktijk. Om het je gemakkelijk te maken hebben de belangrijkste elementen voor je samengesteld. Extra fijn; deze documenten kun je downloaden.